Ayurveda er sporet tilbage til mindst 5.000 år før hvor tidsregning. Det er en gammel tradition inden for hinduismen og det stammer oprindeligt fra Indien. Ayurveda er en medicinsk praksis og en måde, der altid har været brugt inden for hinduismen. Det er ikke nogen alternativ behandlingsform, da ayurvedisk viden beror på mange tusind års erfaring og indisk lægevidenskab. De ældste tekster, der er skrevet om ayurveda er skrevet på sanskrit. Ayurveda har længe været praktiseret i Indien, Nepal, Sri Lanka og nogle arabiske lande. I Indien benytter op mod 80 % af befolkningen sig af en eller form af ayurveda, hvis sygdom eller anden dårligdom skal kureres. Det er siden blevet introduceret i den vestlige verden under betegnelsen alternativ medicin.

ayurveda2Ayurveda regner med tre forskellige elementer, doshaerne, der kaldes pitta, vata og kapha. Pitta består af ildelementet og er forbundet med synssansen. Vata består af rum – og luftelementer og er knyttet til høre – og følesansen. Og kapha består af vand – og jordelementerne og er forbundet med smags – og lugtesansen. Ayurveda inddeler folk i typer, der passer ind i de tre doshaer. De fleste er en blanding af to af doshaerne, men har en hoved-dosha, som de er mest. Og alle har alle tre doshaer i sig. Er man for eksempel vata, så har man som regel et let sind, sover ganske let og vågner ofte i løbet af natten. Man lærer hurtigt, men glemmer også hurtigt. Det er vigtigt, at alle tre doshaer er i balance i kroppen, ellers kommer kroppen og sindet ud af balance og man kan blive syg.

Vata, pitta og kapha er samtidig forbundet med dagens tider, årstiderne og så videre, så at der på nogle tidspunkter er mest kapha i omgivelserne, på andre tidspunkter er der mest pitta og så videre. Til de forskellige kropstyper hører forskellige kvaliteter og forskellige udfordringer. De forskellige kropstyper har også ofte brug for forskellig slags mad.

Ayurveda inkluderer medicin baseret på planter, hvilket man ofte kan få i helsekostbutikker. En anden vigtig ting i ayurveda er udrensning, det er vigtigt, at rense kroppen for de giftstoffer, man indtager, gennem mad, luften og så videre. Meditation er også en vigtig del af ayurvedaen. Gennem meditation hjælper man krop og sind med, at holde sig i balance.

Ayurveda er en holistisk medicinsk tradition. Det vil sige, at ayurvedisk behandling tager udgangspunkt i kroppen som helhed. Inden for ayurvedisk behandling kigger man på, hvordan man får hele kroppen i balancen, når der er noget, der ikke fungerer, som det skal. Vestlig medicinsk behandling har tradition for, at være positivistisk og altså kun at behandle den del af kroppen, der fejler noget. Men på den måde kan man nemt overse den bagvedliggende årsag til dårligdommen og det bestræber man sig på, inden for ayurvedaen, ikke at gøre. I ayurveda behandler man roden til dårligdommen i det omfang det er muligt.

Har man for eksempel problemer med udslæt eller bumser, kan en udrensning af kroppen være meget hensigtsmæssig. En analyse af, om man mangler forskellige stoffer, vitaminer og mineraler og hvilke madvarer, der kan være gode for kroppen, hvis man skal udrense de giftstoffer, der giver udslæt og så videre.

ayurveda3En anden behandlingsform inden for ayurveda, er massage. Ayurvedisk massage er en afspændingsmassage, hvor man bruger varm olie. Massagen kan frigive energidepoter i kroppen og få energien i kroppen til, at flyde. Denne form for massage er livsbekræftende og styrkende og kan give ro, balance og energi i tider, hvor man oplever stress.

Gennem den ayurvediske behandling styrkes kroppens evne til, at holde sig selv sund. Dette gøres ved, at hjælpe kroppen til, at opretholde sin indre balance. I vores hverdag er vi konstant udsat for ydre påvirkninger, der kan påvirke vores balance, så vi risikerer, at blive syge. En traditionel behandling inden for ayurveda er panchakarma, der er en udrenselseskur, som fokuserer både på indre og ydre behandlingsmåder.

En grundlæggende filosofi i ayurveda er prakriti, det vil sige naturens intelligens. Prakriti er universets essentielle kraft og er den enestående motiverende kraft. Prakriti betyder natur, det kan være den omgivende natur eller menneskets natur og livskraft. Det er ud fra prakriti at al visdom springer og det er her livsbalancen kommer fra.

This entry was posted in Ikke kategoriseret. Bookmark the permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*
*
Website