Det er en længe brugt måde, at rejse på. Den er brugt af mange forskellige mennesker gennem tiderne. Det er ganske enkelt, at tomle. Det eneste man skal gøre er, at stille sig i vejkanten og række tommelfingeren op mod de forbipasserende biler og vente på, at nogen samler en op. Det er en gratis måde, at rejse på og den kan benyttes alle steder i verden. De fleste lande kender til rejsende, der benytter sig af, at tomle. Nogle steder er det mere kendt og accepteret end andre steder, men generelt er det lovligt og man kan gøre det de fleste steder.

Kendte tomlere gennem tiden har været Jack Kerouac, Suzanne MacNevin og Nedd Willard. Men der findes masser af tomlere verden over, som ikke er berømte men simpelthen bare rejser på den måde. Nogle rejsende, der benytter sig af tommelfingeren skal simpelthen bare fra A til B. De tager den på stop, som det også kaldes, fordi det er gratis og fordi det er muligt. At tomle er opportunistisk og kan bruges, når man har lyst og mod på det.

I Mellemøsten er tomlen meget brugt og man bliver som regel samlet op ligegyldigt, hvor mange, der er i bilen i forvejen. Det samme gælder i store dele af Asien. Her er man vant til, at mange rejsende benytter sig af denne enkle måde, at komme frem på. Hvis man tager sine forholdsregler og tænker sig om, er det ikke farligt, at rejse på tomlen. I Europa er det forskelligt hvor nemt det er, at komme frem, når man rejser på tomlen. Generelt er det let at tomle i England og i Danmark og flere Østeuropæiske lande, men man kan ikke sige noget helt specifikt om, hvor det er let og hvor det er svært. Det kommer an på mange forskellige ting. Vejret, folks humør, tidspunkt på dagen og så videre.

Nogle fordele ved, at tomle er, at det er gratis, man kan tage af sted når man vil og er ikke underlagt forskellige tidsskemaer, det er spændende og underholdende, det er anderledes og det er ikke kedeligt. Nogle ulemper er, at det kan være risikabelt, man ved ikke, om man kommer af sted eller hvornår, man kan som regel ikke rejse i flokke på mere end to ad gangen, hvi s man gerne vil samles op, man skal være i humør til at snakke med hvem som helst og man skal have tid til, at det tager den tid, det tager.

Der er skrevet en del bøger og lavet en del film om, at tomle. Mange af bøgerne er kendte klassikere. Noget er ren fiktion, andet er en blanding af fiktion og forfatterens egne oplevelser og noget andet igen er rene rejsebeskrivelser.

tomler2På Cuba skal offentlig transport samle tomlere op. Regeringen opfordrer til, at man tomler og der er mange officielle tomle-steder.

Der er selvfølgelig steder, hvor det er forbudt at stå som tomler, fordi det er farligt. For eksempel på motorvejen. Men som tomler finder man hurtigt ud af, hvor de gode steder er, at tomle. Man kan også udveksle historier og tips med andre, der rejser på denne måde på nettet. Hvis man gerne vil have gode råd om, hvordan man bedst kommer frem som tomler skal man bare surfe lidt rundt på nettet og så findes der masser af information om det.

Normalvis er rejsende på tomlen enlige eller par og oftest uden børn. Men det er muligt, at tomle med børn, hvis man sørger for, at have en god nødplan, hvis man strander et sted, eller hvis man skal vente i lang tid et sted. Man skal sørge for, at have grej med til, at fordrive tiden på en resteplads og mad med, hvis man skal befinde sig langt fra butikker i et stykke tid. De fleste af disse ting får man ganske hurtigt rutinen i, når man har rejst lidt. Dog er der flere steder regler om, at børn skal sidde i bestemte bilsæder indtil de er en vis alder.

Nogle steder rådes kvinder til, ikke at tomle alene. Og det er vigtigt altid at tage sine forholdsregler, hvis man begiver sig ud på et langt stræk. Men hvis man tænker sig om, kan der komme fantastiske oplevelser ud af, at rejse på tomlen.

This entry was posted in Ikke kategoriseret. Bookmark the permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*
*
Website